Nooit meer kledingkeuze stress
23 februari 2022 

Nooit meer kledingkeuze stress

Een kast vol kleding, maar niets om aan te trekken.

We dragen volgens onderzoek 80% van de tijd 20% van onze garderobe. Dit betekent dat we maar liefst 60% overbodige kleding hebben. Dit is zonde, niet alleen voor jouw portemonnee, maar ook voor moeder aarde. Hoe zou je het vinden om minder tijd aan je kleding te besteden, maar er wel elke dag goed uitzien?

Zelf heb ik jaren geleden al de keuze gemaakt om elke dag min of meer dezelfde kleding (uitstraling) te dragen. Je zal je nu misschien afvragen, "waarom?" en wordt het op lange termijn niet saai om iedere dag min of meer hetzelfde te dragen? Ik heb inderdaad de mogelijkheid om vele en diverse kledingstukken aan te schaffen om aan de buitenwereld te kunnen laten zien wat ik allemaal in huis heb. We hebben echter de kans gekregen om onze ware persoonlijkheid te weerspiegelen in alles wat we dragen, iedere dag, om onze "creatieve geest" te prijzen in alles wat we doen.

De simpele keuze om een werkuniform te dragen, heeft me talloze verspilde uren bespaard door te denken: "wat ga ik in godsnaam vandaag dragen?" En in feite is dit nachtblauwe maatpak en witte shirt een belangrijke dagelijkse herinnering geworden dat ik eerlijk gezegd de controle heb. Ik voel me niet alleen goed over wat ik draag, ik denk er niet over na wat ik draag. 

Waarom kies ik, ondanks alle keuzemogelijkheden, ervoor een eigen stijl uit te dragen. Waarom bestaat mijn garderobe enkel en alleen uit blauwe maatpakken en jasjes, witte en ijsblauwe maatshirts en tailored jeans? Ik ga je nu vertellen wat dit zo'n aantrekkelijk idee is.

Duidelijke identiteit.

Kies wars van trends in mode voor klassieke vormen die passen bij je lichaam, comfortabel zitten en je eigenheid geven. De kleding die je draagt geeft je nu bewust een kenmerkende uitstraling en stijl en dat is een slimme strategie. Tijdloos, herkenbaar en uitgekiend.

Houd het simpel.

Simplify your style is een quote die ik vaak gebruik en dit betekent voor mij minder beslissingen nemen en minder keuzes maken. Kiezen kost aandacht en energie en deze wil je graag gebruiken voor belangrijkere dingen in je leven. Met een eigen stijl dat altijd min of meer hetzelfde is bespaar je jezelf veel tijd en moeite. Je bespaart tijd door niet meer te hoeven shoppen en je bespaart moeite door niet meer allerlei outfits uit te proberen.  Je hebt nu meer aandacht voor belangrijkere dingen in je leven zoals, persoonlijke groei, creëren en ontspannen. Een bekende president zei het ooit heel duidelijk: "I don't want to make decisions what I'm eating or wearing. Because I have too many other decisions to make". Duidelijker kan ik het niet zeggen.

De weg naar meer welzijn.

Als je denkt dat keuzevrijheid je bevrijdt, denk dan hier eens over na. Meerdere keuzemogelijkheden zorgen voor meer stress en verlies van energie. Bovendien blijken we minder tevreden te zijn over de keuze die we maken, wanneer we meerdere keuzes hebben. Wanneer je 10 verschillende kleuren shirts in je kast hebt hangen, is het logisch dat je in de ochtend twijfelt welke shirt het beste in jou naar boven haalt. Wanneer je 6 witte en 4 ijsblauwe shirts in je kast hebt hangen, wordt het ineens een stuk gemakkelijker. Kortom, meer keuze verlamt en zorgt ervoor dat we minder tevreden zijn. Minder keuze zorgt voor minder verwachtingen en dit maakt je leven een stuk eenvoudiger.

Altijd goed.

Een stijlvol maatpak, een wit maatshirt, mooie schoenen en een bijpassende riem zorgen ervoor dat je altijd goed voor de dag komt. Je voelt je zelfverzekerd en straalt dit uit. Hierdoor trek je de juiste mensen aan en gaan de deuren voor je open. Een doordachte en stijlvolle outfit verlost je van verkeerde kleding keuzes. Hoe fijn is dat.

Zelf ben ik al jaren overtuigd van de kracht van een uniforme uitstraling. Dit betekent niet dat ik iedere dag exact hetzelfde draag. Ik varieer met kleine dingen als manchetknopen, pocheten en verschillende weefsels, echter de uitstraling blijft hetzelfde, zowel formeel als informeel. Het zorgt voor een goede balans in kracht, eigenzinnigheid, speelsheid, creativiteit en mannelijkheid.

"Streef er niet naar om in de mode te zijn. Want als je 'in de mode' bent, raak je ook weer 'uit'. Maak duidelijke en stijlvolle keuzes en wees standvastig".

Reorganiseer je garderobe!

Graag deel ik een aantal tips met je die je helpen je gardrobe te versimpelen. Deze tips zijn zo simpel, zodat het jou geen moeite zal kosten.

1. Verwijder alle kleding items die je in het afgelopen jaar niet gedragen hebt. Deze nemen waardevolle kastruimte in en vormen een obstakel op weg naar een simpele en stijlvolle garderobe. Vind je het moeilijk om los te laten? Bewaar deze items dan in een grote doos en zet deze uit het zicht.

2. De gemiddelde modetrend duurt hooguit 4 jaar. Dit betekent dat je je aan mode onderhevige kleding die ouder is dan 4 jaar met een gerust hart weg kunt doen. Deze kleding zal nooit meer in de mode komen, want de ontwikkeling van stoffen, kleuren, pasvorm en trends in mode gaat zo snel dat kleding van jaren terug niet meer comfortabel en krachtig aanvoelt.

3. Maak een inventarisatie van je kledingkast en bepaal welke doelen jij met je kleding wilt behalen. Heb je hier nog niet eerder over nagedacht? Wellicht wordt het dan tijd om je eens goed te laten adviseren door een professional. 

Nog even de voordelen op een rijtje.

Je zal nooit meer iets verkeerds aantrekken.
Je voelt je zekerder over jezelf.
Je hoeft geen keuzes meer uit te stellen.
Je zal een ander nooit meer teleur stellen.
Je kiest uiteindelijk altijd voor jezelf.


Met stijlvolle groet en tot de volgende blog.

Experience Tailoring

In een pak zitten een hart en een ziel. 
Het is Edgar zijn missie om jou te laten 'groeien' in je maatkleding. Met zijn ervaring, levenslessen en boodschap aan de wereld helpt hij je aan een duidelijke identiteit, simpel en tijdbesparend, waarbij je met minder keuze de weg opent naar meer welzijn. Creëer samen met Edgar jouw toekomst van comfort, gemak en duurzaamheid. Creëer samen met Edgar jouw unieke stijl en garderobe.

Welkom bij Edgar N. | Experience Tailoring .... Je zult het hier naar je zin hebben. 


Over de schrijver
Edgar Nijdam startte in 1998 zijn eigen bedrijf Edgar N. Lifestyle for Men en won in 1998 de Retail Jaarprijs. Naast bekende topmerken ontwikkelde Edgar zijn eigen merk Edgar N. Na 4 ramkraken en een dip in zijn privé situatie creëerde Edgar een eerste doorbraak in Zwitserland waaruit een nieuwe formule ontstond, “Tailormade for Men”.Confectie werd vervangen door maatkleding. Edgar heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als Authentieke Personal Branding spreker. Met zijn verhaal, levenslessen en boodschap zit hij regelmatig aan tafel bij bedrijven en geeft hij lezingen over dit boeiende onderwerp.Experience Tailoring staat voor een authentieke, energieke en positieve energie met persoonlijke service en garandeert het hoogste niveau van betrouwbaarheid in kwaliteit en levertijd.Zijn brandstory, “The Tailored Man in Blue. It is you", gaat niet alleen om het maatpak, het gaat om de man in het maatpak! Het gaat om jou!
Reactie plaatsen