Hoe koop jij je kleding? Impulsief of Intelligent?
16 februari 2022 

Hoe koop jij je kleding? Impulsief of Intelligent?

Hoe meer kleren, hoe meer opties. En hoe meer opties, hoe beter we voor de dag kunnen komen, toch? In modekringen is dat echter al lang niet meer het geval. Steeds meer succesvolle designers en bekende gezichten kunnen we uittekenen in dezelfde outfit, dag in dag uit. Maar hoe komt dat nu?

De minimalistische garderobe wint steeds meer aan naamsbekendheid. Het fenomeen? Het draait steeds meer om minimalistische en efficiënte garderobes. Kies voor een verzameling van een paar essentiële kledingstukken van goede kwaliteit om zo milieubewust te leven en je niet over te geven aan alle marketing van de kledingmerken om je heen. Je kledingkast zo klein mogelijk houden, met alleen maar stukken die je graag en veel draagt en die onderling allemaal combineerbaar zijn, om zo het maximum uit je garderobe te halen.
Het is een reactie op de wegwerpmode, maar – eerlijk is eerlijk – het is ook gewoon handig. Dit is waarom het zo aanslaat bij tal van ontwerpers en succesvolle zakenmensen en politici. Er zijn acht redenen die de groei van een minimalistische garderobe verklaren. Acht redenen die jou misschien ook overtuigen om de bezem door je kledingkast te halen en minimalistisch te handelen.


1. Je hebt minder keuze

Voor mensen die iedere dag belangrijke beslissingen moeten nemen, kan het al een wereld van verschil zijn wanneer één kleine beslissing komt weg te vallen. Zoals je kleren kiezen, bijvoorbeeld. Het geeft hen meer mentale ruimte en een hogere productiviteit tijdens de dag. Barack Obama verklaarde het als volgt: "Je zal merken dat ik enkel grijze of blauwe maatpakken draag. Ik wil zo weinig mogelijk beslissingen nemen. Ik wil niet nadenken over wat ik ga eten of moet dragen. Ik heb al te veel andere beslissingen die ik moet nemen".

2. Je verliest minder tijd

In de ochtend lijkt de tijd nog vier keer sneller te gaan dan op een gezellig feestje. Opstaan, ontbijten, tandenpoetsen, aankleden en hup naar je werk gaan. Gewoontes die je iedere dag opnieuw uitvoert. Misschien ervaar je elke dag wel dezelfde belemmering. Het uitkiezen van je kleding voor die dag. Hel slurpt enorm veel tijd. Daarnaast ben je vaak niet tevreden, nadat je uiteindelijk je keus hebt gemaakt. Je hebt toch nog zoveel meer leuke kledingcombinaties. Door je kledingkast in te richten met een kleine hoeveelheid kleding is de knoop snel doorgehakt en ben je ook nog eens snel aangekleed. Op deze manier besteed je je tijd makkelijker, sneller en efficiënter. 

3. Je hebt minder stress

Mijn garderobe bestaat uit blauwe pakken, een aantal jasjes, witte shirts en lichtblauwe shirts en een aantal mooie jeans en chinos en een paar mooie v-hals truien. Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld en hoef me nooit meer af te vragen wat ik aantrek. Ik ben nooit overdressed en nooit underdressed. Ik grijp nooit mis en heb nooit stress over de kleding die ik draag. Bovendien krijg ik veel complimenten over mijn kleding. 

4. Je verspilt minder energie 

Vergelijk het met een fastfoodrestaurant en één van de betere etablissementen. Met een overvolle kleerkast weet je dat je dagenlang kan kiezen, maar dat de meeste opties toch niet helemaal dat zullen zijn. In een goed restaurant heb je minder keuze, maar kan je ervan op aan dat alles even lekker zal zijn. Je ziet er niet alleen goed uit, je voelt je ook beter. Het is simpel en snel, en je ziet er altijd verzorgd uit.

5. Je stelt je garderobe met gevoel samen

Koop jij je kleding impulsief of met intelligentie? Door jezelf deze vraag te stellen kom je dichter bij de kern van een minimalistische garderobe. Veel mensen bepalen hun garderobe door marketing en aanbiedingen. Dit zijn over het algemeen impulsieve aankopen. Vaak blijven kledingstukken in de kast hangen. “Ach het was een koopje”, hoor je dan vaak. Wanneer je eens goed nadenkt over het volgende? Wat is je gewenste kledingstijl en hoe wil jij graag gezien worden door anderen. Je maakt als het ware een persoonlijk kledingplan. Wanneer dit je lukt, koop je vanaf nu je kleding met intelligentie. Lukt het je niet? Raadpleeg een maatkleding of imago specialist die je hierbij helpt. 

6. Je brengt een iconische betekenis aan in je garderobe

"Een vast uniform is een makkelijke manier om je goed in je vel te voelen," legt moderedactrice Alice Gregory uit. "Het toont aan dat je volwassen bent, dat je je prioriteiten op een rijtje hebt." Bovendien is zo'n uniform een middel om jezelf in de kijker te zetten. "Je wordt de leider in je eigen leven. Daarom wisselen personages in kinderboeken ook nooit van kleren. Het verleent je een bijna iconische status."

 7. Je bent minder geld kwijt

Onze kasten zitten boordevol schoenen en kleren, meer dan de helft één keer gedragen of zelfs nog onaangeroerd. De gemiddelde mens geeft 1.500 euro per jaar uit aan kleding. Op zich is dat niet overdreven veel, maar als je je indenkt dat een vrouw in 1930 negen outfits had, vergeleken met een dertigtal nu, dan is het duidelijk dat het wel wat minder kan. En dat betekent automatisch ook goedkoper (tenzij je natuurlijk liever wat duurdere stukken gaat shoppen).

 8. Je hebt meer rust

Rond mijn 40e zette ik mijn kledingkast op dieet. De reden: meer rust. "Ik was bijna 40, dus de kleding die ik op mijn 20e droeg, kon echt niet meer, en de kleding die ik op mijn 30e droeg, was veel te wijd. Sinds ik in de maatkleding zit, is alles veel gemakkelijker geworden. Een vaste goedzittende garderobe die staat als een huis.

Niet weten wat je moet aantrekken, jezelf niet goed voelen in je kleding, we hebben het allemaal al meegemaakt. Mijn kledingkast is gezond én gelukkig. Het is niet langer een strijd om me aan te kleden. En ook mijn persoonlijke stijl is kalmer en straalt meer rust uit. Als de de lente voor de deur staat is dat voor velen een moment voor een grote schoonmaak. Dat geldt natuurlijk ook voor je garderobe. In het voorjaar heb je altijd zin om nieuwe kleding te kopen. Hoe doe jij dit: impulsief of intelligent? Koop je je favoriete merkkleding, maatkleding of een mix van van alles en nog wat?

Welke stappen neem jij in het samenstellen van je garderobe?

Met stijlvolle groet en tot de volgende blog.

Welkom bij Edgar N.

In een pak zitten een hart en een ziel. 
Het is Edgar zijn missie om jou te laten 'groeien' in je maatkleding. Met zijn ervaring, levenslessen en boodschap aan de wereld helpt hij je aan een duidelijke identiteit, simpel en tijdbesparend, waarbij je met minder keuze de weg opent naar meer welzijn. Creëer samen met Edgar jouw toekomst van comfort, gemak en duurzaamheid. Creëer samen met Edgar jouw unieke stijl en garderobe.

Welkom bij Edgar N. | Experience Tailoring .... Je zult het hier naar je zin hebben. 

Over de schrijver
Edgar Nijdam startte in 1998 zijn eigen bedrijf Edgar N. Lifestyle for Men en won in 1998 de Retail Jaarprijs. Naast bekende topmerken ontwikkelde Edgar zijn eigen merk Edgar N. Na 4 ramkraken en een dip in zijn privé situatie creëerde Edgar een eerste doorbraak in Zwitserland waaruit een nieuwe formule ontstond, “Tailormade for Men”.Confectie werd vervangen door maatkleding. Edgar heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als Authentieke Personal Branding spreker. Met zijn verhaal, levenslessen en boodschap zit hij regelmatig aan tafel bij bedrijven en geeft hij lezingen over dit boeiende onderwerp.Experience Tailoring staat voor een authentieke, energieke en positieve energie met persoonlijke service en garandeert het hoogste niveau van betrouwbaarheid in kwaliteit en levertijd.Zijn brandstory, “The Tailored Man in Blue. It is you", gaat niet alleen om het maatpak, het gaat om de man in het maatpak! Het gaat om jou!
Reactie plaatsen