Heeft het pak zijn langste tijd gehad? Zes redenen waarom je vaker een pak zal aantrekken.
09 maart 2022 
in Maatpak

Heeft het pak zijn langste tijd gehad? Zes redenen waarom je vaker een pak zal aantrekken.


In mijn vorige blog liet ik je kennis maken met de ware gentleman die zich ten alle tijden stijlvol en onberispelijk verzorgt en kleedt en in deze blog geef ik je 6 voordelen van het dragen van een pak. Het pak is nog altijd de elegantste kleding die een man kan dragen, mits pasvorm, kleur en stof juist gekozen zijn, dat wil zeggen passend bij de gelegenheid, het tijdstip van de dag, het jaargetijde of het klimaat. De volgorde die ik benoem is geen toevalligheid, want de pasvorm is het belangrijkste. Een goed zittend pak van een mindere kwaliteit verdient de voorkeur boven een slecht zittend pak van een betere kwaliteit. De pasvorm is een kleermakers term en betekent dat de pasvorm van een goed zittend pak ‘natuurlijk’ moet zijn. Het pak moet het figuur van de drager optimaal tot zijn recht laten komen en alleen bij probleemgevallen wordt corrigerend ingegrepen. Het dragen van een pak geeft de man een gevoel van kwaliteit, stijl en individualiteit.

Als passende kleuren voor een traditioneel klassiek pak gelden nachtblauw, marineblauw, koningsblauw, donker tot licht grijs en zwart en de beste stof voor een pak blijft zuivere scheerwol. Zelfs in de zomer, want geen enkele stof valt zo elegant en is zo ongevoelig voor kreuken. Ik kan je nog veel meer over het pak vertellen, bijvoorbeeld dat Engeland het vaderland van het pak is en dat dankzij Italiaanse kleermakers London de monopolie positie niet meer heeft. Dat de Italianen stof, kleur en pasvorm om ethische redenen kiezen i.p.v. de gedicteerde kledingregels te vervullen en dat de losse mouw knopen het opvallendste detail van een goed pak zijn. Bovendien is Savile Row nog steeds het Mekka van het maatpak.


Echter, waar ik meer geïnteresseerd in ben, is wat het pak doet met jou als man en waarom veel mannen het pak jammer genoeg steeds minder of helemaal niet meer dragen. Het valt me steeds vaker op dat meer en meer mannen de moeite niet meer nemen om zelfs op de gelegenheden waar je een pak ‘hoort’ te dragen, het pak in de kast laten hangen. Om heel eerlijk te zijn vind ik dit armoede en een verlies van bewustzijn, etiquette en respect. 

Er waren tijden dat mannen pakken droegen om te demonstreren voor meer loon. Ze droegen pakken tijdens het kijken naar sport. Die tijden zijn voorgoed veranderd. Je zal vrijwel zeker op een bepaald moment in je leven een formele gelegenheid bijwonen, zoals een bruiloft, gala, begrafenis of zelfs een date. Dit is het moment waarop je het pak moet opgraven. 

Een pak is een outfit die het zelfvertrouwen van elke man doet stijgen. Als je je in een pak kleedt, zie je er spectaculair uit en voel je je ook spectaculair. Je voelt je zelfverzekerder en hebt daardoor meer zelfvertrouwen, waardoor je kansen op succes toenemen bij alles wat je wilt doen. De smart casual look van chino's en shirts zal dit nooit bereiken. Bij sommige mannen ziet vrijetijdskleding er bovendien heel snel vermoeid of zelfs sjofel uit. Als je een pak draagt, communiceer je met de mensen om je heen dat je respect hebt voor anderen en professioneel bent. Het helpt je ook om je sterker te voelen. Pakken kunnen onze perceptie van onszelf veranderen, en ook hoe anderen ons zien.

“Een drager van een ontspannen pak kan de stropdas kwijtraken en toch de stijl behouden”.

Wat zijn nou de voordelen van het dragen van een pak?

Er is een reden waarom mensen zeggen: "Kleed je voor de baan die je wilt, niet voor de baan die je hebt." Door goed na te denken over je uiterlijk en je uitstraling, voel je je op je best en geef je de mensen om je heen een signaal dat je je werk serieus neemt. Allereerst verandert het dragen van een goed zittend pak je manier van denken. Onderzoeken hebben aangetoond dat formele kleding je helpt anders te denken, van hoe je jezelf ziet tot hoe je informatie verwerkt. Daarnaast beïnvloedt het hoe anderen over jou denken. Het is geen geheim dat een man in een pak anders zal worden bekeken (en behandeld!) dan een man in een t-shirt, jeans en slippers, en dat is omdat het pak de mensen om je heen iets vertelt over jou. Middels het pak wat je draagt geef je de mensen om je heen een boodschap af. 

Ten tweede heeft het dragen van een pak positieve en effectieve invloed op je omgeving. Ik draag graag klassieke maatpakken en merk dat ik hierdoor in alle sociale situaties beter behandeld wordt. Mensen spreken me regelmatig aan met "meneer" of "meneer Nijdam”. Wanneer je me beter zou kennen, weet je dat dit is natuurlijk niet hoeft, echter, het geeft me wel meer zelfvertrouwen en het heeft geleid tot veel mooie nieuwe kansen die ik anders niet zou hebben gehad. Mensen hebben ook de neiging om positieve dingen over je aan te nemen en als je iets nodig hebt, is de kans groter dat ze je geven wat je wilt. Als je in een stijlvolle omgeving bent, gaan anderen er automatisch van uit dat je erbij hoort en bovendien word je minder lastiggevallen en zal je leven een stuk soepeler verlopen.

Het derde voordeel is belangrijk voor iedere man die wel eens zenuwachtig is of vaak stress heeft. Het dragen van een goed zittend pak geeft je namelijk een vertrouwen boost. Als je er goed uitziet, voel je je ook goed. Dit is absoluut de waarheid. Als je je mooi kleedt en iets draagt dat perfect past, voel je je fantastisch. Dit gevoel van vertrouwen zal zich in alle aspecten van je leven verspreiden. Je voelt je meer op je gemak in sociale situaties en het stelt je in staat om je doelen gemakkelijker te bereiken, omdat je meer in jezelf gelooft.

Een vierde groot voordeel is dat je door het dragen van een pak respect afdwingt en daarnaast respect toont. Wanneer je een goed en stijlvol pak draagt, laat je zien dat je respect hebt voor de mensen om je heen en de situatie waarin je je bevindt. Als je op een zakelijke bijeenkomst verschijnt en je ziet eruit als een slons, denk je dan echt dat dit in je voordeel zal werken? Wanneer je je goed kleedt voor een vergadering, laat je zien dat je de situatie serieus nemen en daardoor meer respect krijgt.

Het vijfde voordeel is er één die je zelf wellicht niet bedacht had. Het dragen van een goed zittend en stijlvol pak is niet duur. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft jezelf mooi te kleden niet veel geld te kosten. Ik verkoop al maatpakken van goede stofkwaliteit voor € 659,00. Nu denk je misschien: “Tja Edgar, maar dat vind ik helemaal niet goedkoop”! Bedenk dan maar eens dat je een pak minstens 2 jaar draagt en dat het naar alle waarschijnlijk goedkoper is dan alle merkkleding die je in je kast hebt hangen. Lees dan ook nog eens de eerste vier voordelen en je ziet dat het kopen van een mooi maatpak misschien wel de beste investering is die je kan doen.

En last but not least vereenvoudig je je leven. Iedere dag weet je precies wat je gaat dragen en dit vereenvoudigt je ochtendritueel enorm. Als je veel te doen hebt op een dag, scheelt dit echt veel tijd en denkwerk, zodat je je kan concentreren op de dingen die uiteindelijk veel belangrijker zijn.


in stijl

Mijn conclusie is dan ook, geloof het of geloof het niet, dat veel mannen in feite erg oppervlakkig zijn. Waarom zou je je kansen beperken door er niet op je best uit te zien? Het is altijd beter om overdressed dan underdressed te zijn. Voor mezelf en voor vele anderen heeft het regelmatig dragen van een pak in veel opzichten zijn vruchten afgeworpen en ik raad je dan ook aan hetzelfde te doen! Trek dat pak aan en maak je klaar voor al het mooie dat op je pad zal komen.

Tenslotte sluit ik graag af met waarom ik het jammer vind dat mannen het pak steeds minder of helemaal niet meer dragen. Voor de meeste mannen betekent klasse en stijl niets meer. De jongere generaties kan het niet meer schelen of ze er goed gekleed uitzien en kiezen voor comfortabele kleding. Ze hebben uitzonderlijkheid ingeruild voor middelmatigheid. Ze trekken zich niets aan van wat een ander van hen vindt. Zelfs niet van hun partner of moeder. Je kan uiteindelijk wel een miljoen redenen bedenken waarom mannen geen pakken meer dragen. Wellicht om dezelfde reden waarom vrouwen geen jurken en kousen meer dragen. Het is gemakkelijker om een uniseks uitstraling aan te nemen in plaats van de tijd te nemen om wat gepaste uiterlijke vormen te ontwikkelen.

Ik draag zeker 4 keer per week een mooi pak. Ik profiteer van de huidige luiheid in onze maatschappij en op deze manier val ik positief op. Mensen kijken me na als ik in mijn pak door de Albert Heijn loop, zelfs in de zomer. Ik lach, knik vriendelijk en voel me goed. Het pak is voor mij het ultieme visitekaartje dat je een man van respect, eer, waardigheid en een gezonde mate van trots bent. In mijn pak zitten een hart en een ziel en ik draag dit graag uit.

Ondanks dat de vrijetijdskleding stap voor stap de werkcultuur overneemt, verwacht ik niet dat de symbolische kracht van het pak in de komende jaren zal verdwijnen. Wel ben ik erg benieuwd naar jouw mening en vind ik het leuk als je een reactie achterlaat door mij te vertellen wat jouw mening is over wat je zou moeten dragen voor succes in je leven. 

Groei in je maatpak en word de TAILOR over je eigen bestaan en bewustzijn, zodat je vrijheid vindt in jezelf en dat durft te delen met de wereld.

Wellicht heb ik je middels deze blog aangewakkerd om een mooi maatpak aan te schaffen. Op dit moment heb ik een tailormade deal voor een stijlvol nachtblauw maatpak. Middels de link hieronder lees je hier meer over. Ik dank je vriendelijk voor het lezen van deze blog.

Een tailormade deal voor een stijlvol nachtblauw maatpak.

Ps. Vrouwen, ik ben jullie natuurlijk niet vergeten. Deze voordelen gelden natuurlijk ook voor jullie en bovendien weet ik dat jullie mannen graag in een goed zittend pak zien. 

Experience Tailoring

In een pak zitten een hart en een ziel.

Het is Edgar zijn missie om jou te laten 'groeien' in je maatkleding. Met zijn ervaring, lessen en boodschap aan de wereld helpt hij je aan een duidelijke identiteit, simpel en tijdbesparend, waarbij je met minder keuze de weg opent naar meer welzijn. Creeer samen met Edgar jouw toekomst van stijl, comfort, gemak en duurzaamheid. Creeer samen met Edgar jouw unieke stijl en garderobe. 

Welkom bij Edgar N. | Experience Tailoring ... Je zal het hier naar je zin hebben. 

Over de schrijver
Edgar Nijdam startte in 1998 zijn eigen bedrijf Edgar N. Lifestyle for Men en won in 1998 de Retail Jaarprijs. Naast bekende topmerken ontwikkelde Edgar zijn eigen merk Edgar N. Na 4 ramkraken en een dip in zijn privé situatie creëerde Edgar een eerste doorbraak in Zwitserland waaruit een nieuwe formule ontstond, “Tailormade for Men”. Confectie werd vervangen door maatkleding. Edgar heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als Authentieke Personal Branding spreker. Met zijn verhaal, levenslessen en boodschap zit hij regelmatig aan tafel bij bedrijven en geeft hij lezingen over dit boeiende onderwerp. Experience Tailoring staat voor een authentieke, energieke en positieve energie met persoonlijke service en garandeert het hoogste niveau van betrouwbaarheid in kwaliteit en levertijd. Zijn brandstory, “The Tailored Man in Blue. It is you", gaat niet alleen om het maatpak, het gaat om de man in het maatpak! Het gaat om jou!
Reactie plaatsen